Een gietmof is een benaming voor een type kabelmof bestaande uit een mal waarin giethars wordt gegoten. De gietmof dient ter bescherming van een kabelverbinding waarbij de verbinding elektrisch geïsoleerd, waterdicht afgesloten en mechanisch beschermd is. Er zijn verschillende kabelmofsystemen verkrijgbaar in de markt. Hierin kunnen we een onderscheid maken in kabelmofsystemen voor de aanleg van complexe kabelnetwerken van energienetbeheerders tot aan het verbinden van grondkabels voor de tuinverlichting. Op deze pagina leggen we uit wat de verschillen zijn van de kabelmofsystemen.
|
|
|
GietmofEen gietmof bestaat uit een mal waarin de kabelverbinding wordt gemaakt die vervolgens wordt ingegoten met giethars. De mal heeft de functie om de vloeibare giethars op zijn plaats te houden tot deze is uitgehard. De meest gebruikte hars hiervoor is een polyurethaan giethars. Deze hars kenmerkt zich door een geleidelijke uitharding met een geringe warmteontwikkeling tijdens het uitharden. De gemiddelde uithardingstijd ligt rond de 30 minuten, maar dit kan variëren naar mate de temperatuur hoger of lager is. Bij een lagere temperatuur duurt het uithardingsproces langer en bij een hogere temperatuur korter. Dit zelfde geldt ook voor de verwerkingstijd. De gemiddelde verwerkingstijd ligt rond de 5 á 10 minuten. Hierna zal het product naar mate de tijd verstrekt dikker worden en niet meer gietbaar zijn. Voordelen:
Belangrijke aspecten:
Klik hier voor een overzicht van de verschillende gietmoffen |
|
WikkelmofEen wikkelmof wordt gemaakt middels het gebruik van een aantal losse basiscomponenten, bestaande uit; gaasband, wikkeltape, kunsthars en een inspuitventiel voor het injecteren van hars. Allereerst wordt de kabelverbinding ingewikkeld met een aantal lagen gaasband. Dit gaasband zorgt voor een juiste isolatiedikte rondom de kabelverbinding waar hars in kan stromen en wordt vervolgens met een aantal lagen tape vloeistofdicht ingewikkeld om het weglekken van de hars te voorkomen. Ook wordt er tijdens het intapen van de kabelmof een inspuitventiel mee ingewikkeld. Via dit inspuitventiel wordt de kunsthars geïnjecteerd. De wikkelmof wordt o.a. toegepast door de Nederlandse energienetbeheerders. Het wikkelmofsysteem is zeer flexibel en toepasbaar in elke situatie en heeft logistieke voordelen ten opzichte van de maat gebonden gietmoffen. Voordelen:
Belangrijke aspecten:
Klik hier voor informatie over het pers-wikkelmofsysteem (injectie van hars met gebruik van een inspuitpomp) |
|
Voorafgevulde kabelmoffen (Gelmoffen)Sinds een aantal jaar zijn de gelmoffen en voorafgevulde kabelmoffen voor consumentengebruik sterk in opkomst. Dit type kabelmof is ontwikkeld om de installatie nog eenvoudiger te maken en bevat een onschadelijke isolerende vulmassa die samenvloeit bij het sluiten van de kabelmof. De vulmassa's bestaan veelal uit een zacht plakkend product zoals siliconen of een isolerende gel waarbij het mogelijk is de kabelmof in een later stadium te heropenen. Na het sluiten van de kabelmof kan deze direct in gebruik worden genomen. Voordelen:
Belangrijke aspecten:
Klik hier voor een overzicht van de verschillende gelmoffen |
Filoform B.V. is een Nederlandse producent van kunstharsen, kabelmofsystemen, kabeldoorvoerdichtingen, afdichtingen voor glasvezelnetwerken, krimpmaterialen en meer. Filoform beschikt over een eigen R&D afdeling en hierdoor zijn wij in staat samen met onze klanten nieuwe producten te bedenken, ontwikkelen en te produceren. Wilt u meer over Filoform weten? Kijk dan op onze 'over ons' pagina. Wanneer u vragen of opmerkingen heeft staan wij u graag te woord.